CHOOSE LANGUAGE
Notification 2
A mólótól nyugatra finom aranysárga homokkal borított, de a mólótól keletre a sziklák mellett inkább apró kaviccsal borított.
Egy sor szikla, tele felfedeznivaló kis tócsákkal, ideális kisgyerekeknek. Ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, mert dagály esetén veszélyes lehet.
1874-ben épült, az 1924-es téli viharokban részben elpusztult. 1926-ban építették újjá. Most a tenger felőli végén pavilon áll, ülőhelyekkel. Számos kioszk tarkítja.
Ezen a helyen az első világítótorony 1766-ban épült. Ez 1899-ben leégett és a jelenlegi tornyot építették a helyére. Jó időben nyitva a látogatók előtt.
Egy kis halászflotta otthona, mely a város halpiacát naponta ellátja friss áruval.
Jól felszerelt kikötő egy sor tengerjáró hajó számára.
1992-ben hozták létre. Helybeliek látják el. A parti őrség állomásáról vagy egyenesen a veszélyben levő hajókról befutott hívásokra válaszolnak.
Hétköznapokon, de vasárnap is nyitva 8.00 és déli 2.00 között.
A komp állomása, mely autókat, kamionokat, utasokat és árut szállít az írországi Cork-ba és vissza.
Jó nevű, sikeres iskola hivatásos búvárok számára. Felszerelés bérelhető. A tanfolyamok 5 naposak. www,diving@professionals,kf Tel: 757 700.
1937-ben épült, de 2003-ban kibővítették, és nagyjavítást végeztek rajta. A LuxuryBreaks Inc tulajdona. 24 kétágyas, 18 egyágyas szoba. Fedett medence. Tel: 757 900.
Eredetileg a Queen’s Head kocsma volt, ezt 1991-ben 3-csillagos szállodává alakították. 12 kétágyas, 10 egyágyas szoba. Phil és Mary Walters tulajdona, akik a korábbi kocsmát is vezették. Az étteremben ebédet és vacsorát is felszolgálnak. Tel: 757 101.
Wendy Gates és fia, Bob vezetik ezt a kis szállodát. 6 kétágyas és 8 egyágyas szoba. A bárja népszerű. Szombat esténként zene. Bejárat a Meadow sétányról. Tel: 757 333.
A Smugglers dombra vezető út felől magas sövénykerítés veszi körül, mely elrejti a lakókocsikat és utánfutókat. Persze láthatóvá válnak bárki számára, aki felkapaszkodik a dombra. A dombhát segít, hogy a tetőről ne rontsák a kilátást.
30 méterre a part fölé emelkedő meredek sziklafal a Parti őrség előtt, a Smugglers domb tetején.
1946-ban nyitották a helyi lakosság heves ellenállása dacára. A tulajdonosok kénytelenek voltak minden oldalon magas kerítést húzni és dús sövényt telepíteni.
Hintákkal és libikókákkal felszerelve. A kisgyerekek számára felügyelet szükséges.
Füves terület kőris- és nyírfákkal beültetve. Néhány virágzó bokor. Helyenként fából készült padok. A kutyákat pórázon kell vezetni. Kerékpározni tilos.
Nagy szabadtéri medence a parthoz közel. Nyilvános. Magas, kétemeletes trambulin. Képzett úszóedző felügyeli. Május 1 és szeptember 30 között naponta reggel 7 és este 7 között tart nyitva.
Kis dísztó a Piactér közepén, három késő-viktoriánus kovácsoltvas szökőkút díszíti.
Azelőtt épült, hogy a területet játszótérré alakították volna. Ma is használják zenélésre, főként egy esténként itt játszó helyi popzenekar.
Két kis pancsoló medence kisgyerekek számára, a zenepavilon mindkét oldalán.
Két kis pancsoló medence kisgyerekek számára, a zenepavilon mindkét oldalán.
Trevor Carlisle és segédje taxi- és kisbusz járatot üzemeltet, melyet mindenki kedvel a városban. Tel: 757100.
A helyi rendőrségnek célirányosan ennek épült parancsnoksága, mely az elmúlt öt évben használt ideiglenes helyszínt váltotta fel. A csapat tagjai: egy felügyelő, két rendőr és három rendőrnő. Szolgálatban sárga láthatósági mellényt viselnek. Tel: 757 999.
A St James utca 16 szám alatti volt paplakot Anita és Ron Taylor a város legnépszerűbb panziójává alakították. Tel: 757 444. www,anita~ronb@b,jh.
A vasútállomás mellett helyezkedik el. A régió városai és falvai közti közlekedést biztosító számos busz-társaság telephelye. Buszmenetrendek és jegyvásárlás a www,wessex@bus,tr oldalon. A jegypénztár reggel 7.00 és este 10.00 között tart nyitva.
A strand mögött a mentőcsónak állomástól indul és a keleti végén a parti őrség állomása alatti sziklákig tart. Egész sor büfé és kioszk tarkítja, melyekben strandkalap és napolaj kapható, valamint standok is vannak itt, ahol nyugágy és gumimatrac bérelhető.
A „Hong Kong” az egyedüli kínai ételt forgalmazó étterem a városban. A Fő utca keleti végén található. Ugyanakkor sokan keresik ételeiket elvitelre is.
Cynthia Black nyitotta a tavaly nyár elején. Színes jamaikai kinézésével és a járdát eltakaró narancssárga bútorzatával egzotikus hangulatot kölcsönöz a főutcának.
A turista információs központ és a Jamaikai kávézó között helyezkedik el. Ellátást biztosít nemcsak a profi sportolóknak, de a vakációzóknak is. Lelkes helyi szörfösök, a Watson-testvérek vezetik.
Főleg a tini korosztályt látja el. Három éve nyílt. Parti-ruháik és strandkosztümjeik miatt keresik fel őket.
A város középpontja. Helyi márványlapokkal borítva, közepén kis medence, szökőkúttal. 1905 óta zöldség- és gyümölcspiacot tartanak itt minden kedden és pénteken. Mostanában más standokat is felállítottak, ahol halat, húst és édességet lehet vásárolni.
Mindig forgalmas és mindig kész a látogatókat baráti tanáccsal ellátni. Érdeklődésére számot tartó széles könyv- és CD-választékkal várják a turistákat. Kirándulásokat szerveznek történelmi és kulturális helyszínekre és túrákat a városban helyi önkéntesek idegenvezetésével, akik mind beszélnek idegen nyelvet. 757 119.
1527-ben épült egy római villa helyén. 1913-ban villámcsapás következtében megsérült. Az első világháború után állították helyre. Istentisztelet vasárnap délelőttönként 11.30-tól. Esti ima és ének 6.30-kor.
A templom keleti oldalán. Ma tele van, nincs több sírhely. Tervezik a bővítését, mely már a nyár közepétől működni fog.
A város kórháza a kompkikötőtől északra fekszik, nem messze a folyótól. Általános kórház, forgalmas baleseti és sürgősségi osztállyal. A mellette lévő futballpálya helikopter leszállópályaként is működik, ha tengeri balesetek sérültjeit kell szállítani.
A Fő utca közepén, az északi oldalon, a posta és az Internet kávézó között. A kocsmáros a volt ejtőernyős Mike Clifford és partnere, Janet. Specialitásuk a „valódi világos sör” és a helyi almabor. Házi készítésű hideg és meleg ételeik sok vendéget becsalogat. Nincs tévé vagy zene. Szombat esténként darts versenyt rendeznek.
A kórház mellett. A helybeli iskola és a város focicsapata használja.
A 7-11 éves korosztály elemi iskolája. Kisebb gyerekeknek óvoda is van.
A Queen Elizabeth út északi oldalán, a kompkikötőhöz vezető lehajtó mellett. Walter Ashcroft, a város polgármesterének fia vezeti. Nyitva reggel 6.00 és este 11.00 között. Tel: 757 808. Kisebb javításokat is elvégez.
A Westerly folyó Hampshire-ben ered és 46 mérföldes útján számos vidéki helységen halad át, míg a várostól nyugatra a tengerhez ér.
A kórházhoz vezető behajtóval szemben. Hatalmas parkolója van. Nyáron, májustól szeptemberig 24 órás nyitvatartás a hét minden napján. Országos áruházlánc tagja. Tel: 757128.
A “Book-worm” (Könyvmoly) könyvesbolt a Fő utca északi oldalán áll, a Victoria Hoteltől északra. Az antikvárius Nicholas Standen működteti, aki könyveket is ír. A nyaralók számára a népszerű puhakötésű olvasmányok széles választékát kínálja, de helyi térképeket és képeslapokat is árusít.
A fiatal számítógépes szakember Ivan Sharp és felesége, Penny vezeti. Nyitva déli 2.00 és este 10.00 között. 1 fontért félóra internetes hozzáférést, egy csésze kitűnő kávét és süteményt vagy szendvicset kínálnak. Pendrive-okat és nyomtatópatronokat is árusítanak.
Közel a buszállomáshoz. Határozottan igényes szolgáltatásokat kínál. 4 kétágyas, fürdőszobás szobájuk van. Kis ebédlő, nap-szalon és egy csinos kert tartozik hozzá. Ez volt korábban a rendőrőrs, mielőtt új épületbe költözött volna. Tel: 757 211.
Ezt minden látogatónak meg kell néznie, hisz nemcsak bámulatos tengeri kagylógyűjteményéről híres, hanem a város egy pontos makettje is itt látható, melyet a Tűzoltó- és Mentőszolgálat korábbi vezetője készített nyugdíjas korában.
Az Empress nevű mozi a hangosfilm megjelenése óta vetít filmeket, bár 2004-ben az ülőhelyeket kicserélték és feljavították. Folyamatos vetítés délután 2.00-től. Ezen a héten: „Katasztrófa éjfélkor”. Jövő héten: „A zombik háborúja.”
Nyitva vasárnap kivételével naponta este 8.00-tól éjfélig. A múzeum alatti alagsorban található. Egy helyi együttes élő zenét játszik. Belépés 2 font vagy két hétre 9 font.
A béke otthona, ahol országos és helyi lapok olvashatók. Információs pult és 15 percig ingyenes Internet használat.
A Fő utca keleti végében áll, ennek egész hosszúságában látható. 1920-ban állították az első világháborúban elesettek emlékére. Később azok nevét is feltüntették rajta, akik a második világháborúban haltak meg.
Dr Penelope Mead a Queen Elizabeth út 7 szám alatti rendelője reggel 9.00 és déli 1.00 óra között tart nyitva. Tel: 757 600. Fiatal kollégája, Dr Lawrence King ugyanebben az időben rendel egy szomszédos épületben. Tel: 757 000.
Charles Draper úr 1986 óta a falu fogorvosa. Rendelője a Queen Elizabeth út 1 szám alatt működik, a Piactér sarkán.
A fogorvosi rendelő mellett, a Queen Elizabeth út 3 szám alatt van. Nyitva hétköznapokon reggel 9.30 és délután 5.00 között. Idén nyitotta egy nyugdíjas tanítónő, Sally Prince és könyvelő férje.
A hagyományos hajvágás mellett, Tim és Mark a londoni különleges hajviseletekre szakosodott. Eddig nem sikerült meggyőzniük a helyi férfi lakosságot. Igazításért hívja a 757 996 számot.
Három füves, nem kemény borítású pálya, az úszómedence mellett. Bárki használhatja. Ha szeretne ütőt vagy labdát bérelni, hívja a teniszedzőt: 757 987.
1944 óta egy német tengeralattjáró által megtorpedózott aknakereső fekszik az öböl fenekén. Apálykor a törzse és árboca épp hogy kilátszik. Bóják jól láthatóan jelzik.
A kis jachtkikötő a sziget kikötő felőli oldalán.
A Piactér nyugati oldalán áll. Itt ülésezik a városi tanács.
Barbara cukrászdája sok munkát ad a fogorvosnak, ugyanis a kínálatban szereplő ellenállhatatlan édességek a leghatározottabbak akaraterejét is próbára teszik.
Fából készült tutaj kis ugródeszkával és fém lépcsőkkel. A tengerfenékhez horgonyozták, a parttól kb. 40 méterre.
Fából készült tutaj kis ugródeszkával és fém lépcsőkkel. A tengerfenékhez horgonyozták, a parttól kb. 40 méterre.
Képzett életmentők felváltva vigyáznak a fürdőzők biztonságára május 1 és szeptember 30 között reggel 6.00 és este 8.00 között.
A város fő ütőere. A nyugati oldalon a Piactértől vezet keleti irányba, a Háborús emlékműig. Itt van a legtöbb üzlet.
A vasútvonal köti össze a várost a régió központjával, Exeterrel, a part mentén sorakozó kisvárosokon keresztül.
Keskeny gyalogösvény, mely a Meadow sétányt és a Victoria utcát köti össze. Sokféle vadvirág, ősszel pedig rengeteg szeder található a környékén.
Ezen lehet eljutni az 1897-ben épült, sokat fotózott állomáshoz.
A Piactértől vezet a folyóig.
A Fő utca túlsó végén, annak déli oldalán áll. Kis gyógyszertár, mely főleg a családok és nyaralók szükségleteit elégíti ki. A nyugdíjas katonaorvos Sam James és felesége, Alison tulajdona és ők is működtetik. Tel: 757 121.
Nyilvános parkoló. Hétvégenként zsúfolt. Lakókocsiknak, utánfutóknak tilos a beállás.
Jól felszerelt számítástechnikai központ, személyzete szakértő és segítőkész fiatal csapat. Laptopokat és okostelefonokat is javítanak és frissítenek. A nyári szezon idején sokan igénylik szolgáltatásaikat.
Korábban Shepherd (Pásztor) útnak hívták. A városból kivezető utat akkor keresztelték át, amikor az uralkodó jubileuma volt.
A város másik halas étterme. Eredetileg fish and chips (hal és sült krumpli) üzlet volt. Egy nyugdíjas tengerész, Dick Haddock és felesége, Doreen, alakították a mostani vendéglővé.
A Halpiac mellett a folyótól a tengerig vezet.
A Queen Elizabeth útjától vezet a moziig és a múzeumig.
Népszerű hal-étterem, mely széleskörű közönséget lát el. Az aznapi halászatból származó halat kínálják. Specialitásuk az osztriga és a kagyló.
Naponta nonstop nyitva. Helybeli önkéntesek tartják patyolat-tisztán.
Naponta nonstop nyitva. Helybeli önkéntesek tartják patyolat-tisztán.
Kétféleképpen közelíthető meg: vagy az autóbusz állomással szembeni ösvényről, vagy az iskola bekötő útja felől. Kacsák és más vízimadarak fészkelnek itt. A kutyákat pórázon kell vezetni.
Kis, de igen forgalmas postahivatal, mely nem csupán postai szolgáltatásokat nyújt. Újságot, folyóiratokat és képeslapokat, de tejet, kenyeret és gyümölcsöt is árusít. Hétköznapokon 8.00 és 18.00, vasárnap 8.00 és 12.00 óra között tart nyitva. Szolgáltatásait a falubeliek és a turisták egyaránt méltányolják.
A sziklák fölött áll, a part keleti végét uralja. Innen szép kilátás nyílik az öbölre és a szigetre.
Leginkább kis teherhajókat, néha nagyobb utasszállítókat is fogad.
A Nemzeti Parti Őrség tagjai látják el a szolgálatot a nap 24 órájában. Ők értesítik a mentőcsónak állomást és/vagy a helyi helikopter szolgálatot is.
A város legfontosabb bankja. Hétköznapokon 9.30 és 17.30, szombatonként 10.00 és 12.30 között tart nyitva. A bejáratnál bankautomata működik.
A nyírfák és magyalbokrok sokféle madarat vonzanak a környékre. Sétáláshoz idilli hely. Eredetileg egy összefüggő erdő része volt. Sajnos csak egy része maradt meg, mely most védett, tudományos szempontból különleges kijelölt terület.
Korábban Tűzoltóság volt a neve, manapság Tűzvédelmi és mentőállomásnak hívják. A legújabb tűzoltóautóik veszélyes helyzetek, akár terrorista támadás esetén is használható, bonyolult felszereléssel vannak ellátva.
Hat hónapos, szövegszerkesztő és alapvető számítógépes ismereteket tartalmazó tanfolyamokat kínál, főként iskolaelhagyóknak.
Éleslátású és a köz javát szolgáló szemorvos, akit jobban érdekel, hogy vásárlóinak egészséges legyen a szeme, semmint szükségtelen szemüveget adjon el nekik. Ingyenes szemtornát ajánl azoknak, akik készek erre.
A kórház nemrég vásárolta meg, hogy főként más EU-s országból érkezett tizenkét ápolónőnek szállást biztosítson.
Helybeli művészek festményeire szakosodott.
Helybeli tagok által erősen támogatott Halászok szakszervezetének székhelye.
A városi tanács tulajdonában vannak. Tanárok és más közalkalmazottak laknak itt.
Mindenféle hajózási felszerelések és javításhoz szükséges anyagok vásárolhatók itt.
Esős napokon kedvelt helyszín a gyerekes családoknak. Fölötte luxuslakások vannak vonzó tengeri kilátással.
Nyugágyakat és gumimatracokat kínáló standok, ahol olyan strand termékek is kaphatók, mint napolaj, szalmakalap és olcsó napszemüvegek.
Népszerű hely, ahol ruha, ágynemű, törölköző, játékok és elektromos cikkek vásárolhatók. A legfelső emeleten étterem is van, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és a strandra.
A kikötő komplexum ezen része főként autó-, személy- és teherszállító kompokat szolgál ki.